Hangszermegbeszélgetés a No Milk-ben

Hangszer-

megbeszélgetés

a No Milk-ben

2023.03.30-án megint a szegedi No Milk Today pubban hallhatta és láthatta a közönség Janót. Ezúttal Köteles Róberttel, a kiváló szájharmonikással voltak vendégei a Hangszermegbeszélgetés című műsorsorozatnak. A szellem-időzés házigazdája: Plesi (Dr. Rock, ezúttal Dr. Blues…) volt. A most is nagy sikerű est emlékidézéssel kezdődött, majd hangszeres „beszélgetéssel” folytatódott - a blues nyelvén.

Töredékek KÖTELES ROBI spontán önéletmeséje elejéről és végéről:

- 2002 karácsonyán léptem oda Ferenczi Gyurihoz az Old Man's Pub-ban az egyik koncertjén és kértem, hogy dedikálja a harmonikámat, ezzel inspirálva a gyakorlásomat. Erre ő ráírta a saját telefonszámát, hogy szívesen tanit.

- Ezután hetente 1-2 alkalommal vonatoztam fel hozzá és a hajnali postavonattal mentem vissza Debrecenbe. Jó időszak volt, sokat tanultam zeneileg tőle (hangszer kezelése, színpadi koncentráció, skálák), de méginkább a csibészséget és azt a fajta pozitív zsiványságot, ami nélkül nem maradhatsz talpon a pesti éjszakában, illetve a zenei életben.

...

Londonban belekerültem egy olyan zenei életbe, ami hasonló, mint a pesti, csak Fekete Jenci helyett mondjuk egy Ronnie Wood ül veled szemben. Valamilyen oknál fogva egyre közelebb kerültem olyan zenészekhez, akik meghatározó alakjai (voltak) a mai Brit rock, pop- és blues zenének… Elsőkézből hallani soha nem publikált sztorikat, hajnali háromkor olyan groupie-tól, aki "elég jól ismerte" a swinging sixties életérzést. Olyanokkal beszélgetni, akik ott voltak a Rolling Stones, The Beatles, The Faces, Bee Gees, Hendrix stb. szárnybontogatásánál, mint az ő barátaik.

BIRÓ JANI önéletírásából:

1974-ben kezdtem gitározni. Édesapám akkordgitáros volt a biharkeresztesi FSBD (Ferge, Sipos, Biró, Deák) zenekarban. Ő segített a kezdeti lépéseket megtenni. Ahogy abban az időben természetes volt, miután megtanultam néhány akkordot, mindjárt zenekar alapításon kezdtünk gondolkozni iskola társaimmal. Megalapítottuk a “Radex” együttest (dob, basszus, szóló gitár). A basszeros volt az énekes. A helyi Médium zenekar, akik rendszeresen felléptek a biharkeresztesi és a környékbeli településeken, hozzájárult, hogy a dobosunk szalagavató bálján eljátsszunk 3 számot, amit sikerült összehoznunk addigra. Bár nem volt kiemelkedő a produkció, azért igen nagy sikert arattunk. Megadta a kezdő lökést a folytatáshoz és szorgalmasan gyakoroltunk.

...

A korábbi In-Team zenekar tagjai, akikkel ott együtt játszottunk, kezdtek mocorogni, így abban a formációban újra elkezdtünk saját dalokkal próbálkozni. Végül úgy alakult, hogy a tagok egy részéből megalakult a Blues 4 You Band és csatlakozott hozzánk a csoda énekesnő, Tabatabai Nejad Flóra…

Flora in the house ...

Forrás: Facebook